OLD MONK RUM

„Võib vähimagi kahtluseta öelda, et paremini kui rumm ja usk Jumalasse, ei vaigista inimese hinge mitte üks asi.“ - Loyd Byron

Sulge

Kergelt magusamaitseline, kange, kuni 96%-lise alkoholi sisaldusega rumm oli algselt suhkru valmistamise kõrvaltoode. Algselt kasutati suhkrutootmise jääke loomasöödana või visati lihtsalt minema, kuid hiljem hakati sellest tootma alkoholi. Tänapäeval kasvatatakse suhkruroogu põhiliselt Aasias ja Kesk-Ameerikas, kuid pärit on see mitmeaastane kultuurtaim Aasiast. Kristalliseeritud suhkru kohta on andmeid 5000 aasta tagusest Indiast. Sealt levis suhkruroo kasvatamine edasi araablaste vahendusel Vahemere maadesse, Egiptusesse ja Põhja-Aafrikasse. Tänu Kolumbusele viidi suhkruroog 15. sajandi lõpus Kariibimere saartele ja tänase päevani kasvatatakse seal suhkruroogu jõudsalt nii suhkru kui ka rummi valmistamiseks.

Rumm on teada-tuntud meremeeste jook. Nii nagu oli 17. sajandil, mil sai alguse rummi suuremahulisem tootmine, on ka tänapäeval rumm merel omal kohal. Kange, kuni 80%-lise alkoholi sisaldusega rumm oli meremeestele igapäevaselt ette nähtud lausa seadusega. Rumm oli laialt saadaval ja võimalikult odava kange alkoholina purjelaevadel hädavajalik joogivee desinfitseerimiseks. Veega lahjendatud rummile, lisati maitse parendamiseks sidrunit ja tõenäoliselt tekkis nõnda esimene rummikokteil, mida tuntakse nimetuse all krokk. Nii muutuski rumm sealsete meremeeste ja piraatide igapäevaseks joogiks.18. sajandil levis rumm üle maailma orjakolmnurga liinil Kariibimere saartele, Uus-Inglismaale ja Lääne-Aafrikasse.

RUMMI TOOTMINE

Maailmas enamlevinud rummi valmistamise meetod on suhkruroomelassi fermenteerimine ja seejärel saadud rummi alge destilleerimine. Nädalaid kestnud fermentatsioonitsükliga rummi valmistamisel, nagu seda tehakse Old Monk Rumi tootmisel, saadakse hästi aromaatne ja täidlane baasalkohol. Pärast destilleerimist küpseb rumm tammevaadis mõnest kuust kuni 30 aastani. Eestis, Lätis ja Leedus müüdava Old Monk Rumi küpsemise aeg on vähemalt 7 aastat.

Pärast küpsemist toimub kindlate retseptide järgi segamine, mille tulemusel joogi maitse paraneb ja ühtlustub. Segurummides võib olla 20 erinevat rummi. Omavahel segatakse vanas vaadis vanema küpsusastmega rumme noorematega. Seetõttu võibki sama brändiga rummi maitse vähesel määral partiide lõikes erineda. Rummi iseloom sõltubki vaadi omadusest (röst- või söestatud vaat), küpsemisastmest ja segamisest. Soovitud alkoholi kanguse saavutamiseks lisatakse enne villimist destilleeritud vett ja tumedatel rummidel suhkruroo karamelli.

RUMMI KASUTAMINE

Spetsiifilise lõhna ja maitse tõttu sobib rumm kõige enam kokteilidesse ja magustoitudesse.

Old Monk Rum sobib ideaalselt külmade kokteilide valmistamiseks, maitseb hästi kuumades jookides ja hea kokk lisab seda küpsetistesse, jäätisesse ja valmistab näiteks rummikompotti. Klassikaline magustoiduretsept on rummikompott, kus rummi sisse pannakse maitsestuma värskeid või kuivatatud marju ja puuvilju. Kompott sobib jäätise, vahukoore ja vahvlite kõrvale. Rummiga maitsestatakse ka kohvi ja teed.

Parimad kaaslased rummile on vanilje, kaneel, nelk, apelsin, kardemon, tähtaniis ja ingver. Just need ja rumm kuuluvad jõulujoogi sisse.

VASTUTUSTUNDLIK ALKOHOLI TARBIMINE

Enamik inimesi tarvitab vähemal või rohkemal määral alkoholi. Kui alkoholi juua parajal määral ja vastutustundlikult, on see täiskasvanud inimestele tervislik ja meeldiv. Liialdamise korral võib alkohol aga palju kahju tekitada.

Old Monk Rum pooldab mõistlikku ja vastutustundlikku alkoholi tarvitamist! Lisainfot jootargalt.ee